Jdi na obsah Jdi na menu

Zásah – Požár lesa u Bzence na Hodonínsku

29. 5. 2012

Dne 27.5.2012 v 5:00 hodin byl vyhlášen operační jednotce Boskovice požární poplach. Operační jednotky se povolávají při zvláštním stupni PP, kdy na místě události není dostatek sil a prostředků z okolí místa události. Do tzv. operační jednotky Boskovice patří i JSDH Okrouhlá. Jednotka se po vyhlášení požárního poplachu dostavila s dopravním automobilem na PS Boskovice, kde se formoval odřad. Po 40 minutách pak kolona společně odjela na druhý konec kraje zasahovat.

Po dojezdu na místo požáru došlo k  prostřídání zasahujících jednotek, které na místě působily v nočních hodinách. V nočních hodinách se jednotkám podařilo překontrolovat zhruba ¾ celkové plochy požářiště, (stále nezměněný údaj o 200 hektarech). V průběhu dne jednotky postupně na pěti sektorech monitorovali aktuální stav a průzkumem dohledávali menší skrytá ohniska. Během dne se na několika místech vyskytlo bezplamenné hoření v kořenech stromů. Na těchto místech hasiči provedli rozhrabání a důkladné prolití vodou.

JSDH Okrouhlá byla po příjezdu rozdělena na dvě poloviny. První polovina zůstala s kolegy z Boskovicka. Po vyzbrojení ženijním nářadím a džberovými stříkačkami byly přiřazení k požárnímu odřadu z Královehradeckého kraje a postupně likvidovali skryté podzemní požáry.

Druhá polovina jednotky zajišťovala připojování cisternových automobilových stříkaček na hadicové vedení na stanovišti dálkové dopravy vody. Na vybudované trase zhruba tří kilometrů probíhala dálková doprava hasební vody z řeky Morava a to pomocí dvou velkokapacitních čerpadel „ SOMATI“. K dnešnímu dni tak číslo spotřebované vody při hasebních pracích činní 20 mil. litrů.
 
Téměř dvacetihodinového zásahu se zúčastnili následující členové JSDH Okrouhlá, za což jim patří velký dík.
 
Polívka Kamil – velitel družstva
Horák Jiří – strojník
Tichý Josef, Kadlec Josef, Pukl Luděk ml., Polívka Lukáš,  Čížek Aleš - hasiči
 

 

 Další fotografie naleznete ve fotogalerii.

 

 

bzenec5.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Požár Bzenec 2012