Jdi na obsah Jdi na menu

Technika   zásahové  jednotky

 Obrazek

Zásahová technika aneb před léty a dnes …

V roce 1999 došlo v novodobé historii okrouhleckých hasičů k první obměně zásahového vozidla.  První zásahový automobil  značky Tatra 805 obec vyměnila za novější přestavěný dopravní automobil Avii 21 Furgon.

image3.jpg

Dopravní automobil Tatra 805 JSDH Okrouhlá na dobové fotografii

 

Dopravní automobil Avia 21 Furgon sloužil pro přepravu zásahové jednotky a požárního příslušenství k provedení zásahu na místo požáru. Kabina vozidla byla určena pro tři hasiče, nástavba byla určena pro šest hasičů. Úložný prostor byl vybaven požární motorovou stříkačkou s výkonem 1200 litrů  za minutu, hadicemi, savicemi, požárními armaturami a ženijním nářadím. Automobil sloužil zásahové jednotce až do roku 2009.

cas-a-da.jpg

Dopravní automobil Avie Furgon  a cisternová automobilová stříkačka Š 706 (2006)

Tento automobil od léta 2009 již ale také není ve výbavě hasičů z Okrouhlé. Vzhledem k stále zvyšujícím se nákladům na údržbu a provoz se obec rozhodla toto vozidlo prodat a pořídila za něj dopravní automobil VW Transpoter, který zakoupila od hasičů ze Zbyšova u Brna. Vozidlo bylo určeno pro přepravu požárního družstva. Požární vybavení se přepravovalo na přívěsném vozíku za vozidlem.

vw.jpg

Technický a dopravní automobil JSDH Okrouhlá (2010)

V roce 2014 se podařilo obci získat dotaci z Jihomoravského kraje na obměnu tohoto vozidla. Na základě výběrového řízení se podařilo zakoupit opět starší automobil Iveco Daily, ale již s hasičskou vestavbou.  V současné době toto vozidlo slouží jako vozidlo pro přepravu požárního družstva (8 míst k sezení) a potřebného vybavení na místo požáru. Ve výbavě má jak motorové kalové čerpadlo, plovoucí čerpadlo a elektrické kalové čerpadlo, tak ale i dvě elektrocentrály, motorovou pilu a další povinné vybavení, kterým musí zásahové jednotky disponovat. V roce 2015 se podařilo získat dotaci na přívěsný vozík, ve kterém je další potřebné vybavení pro zásah a hlavně týlové zázemí pro potřeby ochrany obyvatelstva a logistickou podporu zasahujících jednotek při dlouhodobých zásazích.

da.jpg

Dopravní automobil DA 10 – L1Z – Iveco Daily s vozíkem na OOB (2015)

Od roku 2007 do roku 2016 zásahová jednotka disponovala osvědčeným speciálem, cisternovou automobilovou stříkačkou s výkonem čerpadla  2500 litrů za minutu na podvozku Škoda 706, zakoupeným od hasičů Českých drah. Tento automobil byl v roce 2007 členy sboru svépomocí rekonstruován včetně rozsáhlé opravy karoserie.

oprava-2.jpg

        Rekonstrukce cisternové automobilové stříkačky Š 706

Byť vozidlo esteticky vypadalo velmi pěkně, vzhledem k jeho stáří a značnému opotřebení se ale často stávalo, že byl z důvodu technické závady odstaven i na delší dobu. V roce 2011 se obci podařilo bezúplatně převést vyřazené vozidlo VW Transporter od Policie ČR, který členové přebudovali na technické vozidlo, tak aby částečně nahradil při výjezdech stařičkého trambuse a tím eliminovali možnost dalších závad. Toto vozidlo bylo využíváno na čerpání zatopených sklepu, odstraňování padlých stromu, likvidaci obtížného hmyzu a podobných zásahů, kde nebylo potřeba požární vody. Vozidlo je vybaveno tažným zařízením a slouží v současné době také jako druhé vozidlo při plnění úkolů na úseku ochraně obyvatelstva.

V roce 2015 získala obec milionovou dotaci z Jihomoravského kraje na obměnu cisternové automobilové stříkačky. Obci se podařilo zakoupit čtrnáct let starou automobilovou stříkačku na podvozku MAN z města Adamova na Blanensku. Jednalo se sice o starší vozidlo, nicméně ve velmi zachovalém stavu a plně provozuschopné. Drobné opravy členové provedli sami a 26. března 2016 bylo za přítomnosti významných hostů vozidlo slavnostně předáno do užívání zásahové jednotce obce Okrouhlá.

Vozidlo s onačením CAS 24 – M2R je na podvozku MAN 4x4, jenž umožňuje zapnutí náhonu na všechny čtyři kola. Vozidlo má nádrž na 2500 litrů vody a 200 litrů pěnidla. Je osazeno švédským čerpadlem Ruberg pracujícím do teplot až – 25 °C. Jeho výkon je 2400 litrů za minutu. Vozidlo je vybaveno 6,5 metru vysokým osvětlovacím stožárem, lanovým navijákem na přední části vozidla na 5 tun, elektrocentrálou a vyprošťovacím zařízením LUKAS. Ve výbavě vozidla jsou dále dvě motorové pily, lezecká a zdravotní vybavení, dýchací přístroje a další požární příslušenství. Na střeše účelové nástavby je uložen čtyřdílný skládací nastavovací žebřík.

img-20160328-wa0001.jpg

Výjezdová technika JSDH Okrouhlá (2016)

____________________________________________________________________________________________