Jdi na obsah Jdi na menu

Perný den okrouhleckých hasičů

21. 7. 2023

Perný den okrouhleckých hasičů

img-20230719-wa0001.jpg

 

Ve středu 19. července v odpoledních hodinách vypukl v Býkovicích na Blanensku požár lesa. Kouř, který byl za Boskovicemi viditelný i z Okrouhlé, nevěstil nic dobrého. Po patnácté hodině se i v naší obci rozezněla siréna, která svolávala místní členy zásahové jednotky na svou zbrojnici. Velitel jednotky navíc obdržel telefonát z operačního střediska v Brně, že po svolání jednotky a jejich příjezdu, má kontaktovat KOPIS Brno a nahlásit, kolik má k dispozici hasičů. Dále byl vyzván k přípravě vozidel, především k naložení veškerého jídla a pití ze svého skladu humanitární pomoci. Do několika málo minut jsme věděli, jak na tom jsme. Na sirénu doběhlo 9 hasičů a další se hlásili, v kolik dojedou z práce a kdy budou k dispozici. Velící důstojník HZS Jihomoravského kraje se rozhodl, že na místo nechá vyjet polovinu jednotky, což bylo 5 hasičů a 4 zůstanou na základně a budou s cisternovou stříkačkou zajišťovat bezpečnost lidí v místním regionu.

img-20230719-wa0000.jpg

 

Na požár do Býkovic v tu chvíli totiž již mířili všechny tři profesionální jednotky hasičů z Blanska, Boskovic i Kunštátů, ale také dalších 12 jednotek dobrovolných hasičů z celého Boskovicka. Na základě rozsahu požáru a toho, že byl v nepřístupném terénu, byl vyhlášen nejvyšší 3. stupeň požárního poplachu. Požár zachvátil prostor o rozměrech přibližně pět set krát pět set metrů. Na hašení požáru byly nasazeny také dva vrtulníky, z nichž jeden byl vrtulník Black Hawk s tříkubíkovým vakem, který se nově od července používá na letecké hašení v ČR.

img-20230719-wa0005.jpg

 

Likvidace požáru byla nahlášena zhruba ve 22. hodin. Některé jednotky již byly na cestě na základny, jiné balily hadice. V tom okamžiku se nejen našim okrouhlickým hasičům na horizontu jednoho z kopců ukázala rudá záře, která nabrala během několika minut opět obrovských rozměrů. Začal hořet les o několik stovek metrů dále od původního ohniska požáru. Vše začalo na novo. Na místo požáru byly následně povolány další jednotky i z Brněnska. Požár se podařilo během několika desítek minut dostat pod kontrolu. Následné dohašování probíhalo celou noc až do dopoledních hodin.

 

Zásahu se nakonec zapojilo celkem 135 hasičů z šestadvaceti jednotek. Vzhledem k náročnosti nasazení u požáru se hasiči z Okrouhlé na místě střídali ve 21 hodin, dále pak ve 2 hodiny ráno a v 6 hodin. Na místo vždy přijela nová skupina hasičů z Okrouhlé, které sebou dovezla i některé chybějící vybavení. Původní skupina pak unavená odjela zpět na zbrojnici či domů odpočívat. Od požáru byli okrouhlečtí hasiči odesláni v 9 hodin ráno následujícího dne, ve čtvrtek 20. července. Poslední hasiči dorazili zpět na Okrouhlou v 10 hodin. Následně začalo ve zbrojnici uklízení, praní, čištění špinavé výstroje a výzbroje a dokupování spotřebovaných věcí a potravin a další nezbytné práce, tak abychom byli co nejdříve schopni opět pomoci. Ve čtvrtek 20. července v 21 hodin byla jednotka opět stoprocentně připravena k případnému výjezdu.

img-20230719-wa0021.jpg

 

Avšak ani posádka nasazená na naší cisternové stříkačce zajišťující požární pohotovost pro náš region se nenudila. Tuto pohotovost na zbrojnici v Okrouhlé za boskovickou profesionální stanici zajišťujeme několikrát do roka. Tentokrát jsme byli s dalšími dobrovolnými jednotkami vysláni na požár hrabanky mezi Vratíkovem a Hrádkovem. Díky velmi rychlému dojezdu hasičů byl požár uhašen jedním vodním proudem z vratíkovské cisterny a byl odvrácen další rozsáhlý požár lesa, který díky dlouhotrvajícímu suchu hrozí prakticky všude.

img_20230719_192315.jpg

img_20230719_192357.jpg

Veškeré vyúčtování nákladů vzniklých při zásahu v Býkovicích, bude následně plně uhrazeno ze státní dotace.

 

Naši hasiči si nejen za tento „perný den“ zaslouží velké poděkování.

 

Náhledy fotografií ze složky Požár lesa Býkovice 19.7.2023

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář