Jdi na obsah Jdi na menu

Dotace z Jihomoravského kraje 2023

19. 10. 2023

Dotace z Jihomoravského kraje v roce 2023 byla využita na pořízení elektrocentrály

Na základě vypsaného dotačního titulu obec Okrouhlá požádala o dotaci na věcné vybavení pro zásahovou jednotku hasičů. V letošním roce byla priorita pořídit elektrocentrálu s velkým výkonem, aby zvládla v krizových situacích zásobovat elektrickou energií i spotřebiče s velkým příkonem. Obci bylo vyhověno a byla jí udělena v roce 2023 dotace 100.000 Kč. Dotace tvořila přibližně 70% skutečných nákladů na pořízení.

A pár informací pro techniky….v rámci poptávkového řízení byla nakonec vybrána elektrocentrála značky Honda EL13000rte s krytím IP54, která představuje vrchol nabídky na současném trhu. Soustrojí pohání nejvýkonnější dvouválcový motor HONDA iGX800 s elektronicky řízeným vstřikováním EFI. Elektrocentrála je tak schopna rozběhu silnějších točivých strojů a elektromotorů např. bez frekvenčního měniče a zároveň napájení citlivých elektronických přístrojů a vybavení. Zvýšený stupeň krytí generátoru IP54 umožňuje nasazení elektrocentrály ve ztížených podmínkách - prašné prostředí resp. stříkající voda. Velmi častá je zástavba elektrocentrály jako zdroje napájení pro mobilní technické kontejnery bezpečnostních složek.

Centrála je schopna v případě potřeby napájet pro naše potřeby například celou budovu nebo celé stanové městečko v případě nouzového ubytování obyvatelstva. Další speciální komponenty jako rozvaděče, prodlužovací kabely a redukce na různá připojení spotřebičů budeme řešit z rozpočtu jednotky po novém roce.

V současné době je centrála již po zkušebním provozu je připravena být nasazena při řešení mimořádných událostí.

Děkujeme Jihomoravskému kraji za poskytnutí dotace.

262.jpeg

 

img-20231113-wa0011.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář